Eğitimli Kızların Evden Uçuşu
Geçenlerde kızımın matematik öğretmeninin, yemek pişirmeyi bilen var mı? diye sorduğunu, kendisinin ise “bilmiyorum” dediğini, “bilsem de söylemezdim” şeklinde ekleyerek anlatması, toplumsal değişmenin çok çarpıcı bir göstergesidir.
Modernizmin getirdiği yeni hayat şartları dünyanın en kadim kurumu olan ailenin temel yapısına etki ederek keskin değişikliklere neden olmuştur. Şüphesiz bu durumdan en çok kadının aile içindeki statüsü etkilenmiştir.
Günümüz şartlarının her alanda azami ihtisaslaşma sağlamasıyla ev hanımlığı gibi her tür çeşitliliği içinde barındıran faaliyetler de bu gelişimden nasbini almış ve birçok iş gibi ev işleri de uzmanlarına havale edilmeye başlanmıştır.
Çağımızda ev kadınlarının yaptığı her faaliyetin alternatifi olarak dışarıda en profesyonelcesinin sunulması rolleri değiştirmiştir. Baklavanın en iyisi, elbisenin en güzeli kadının elinden değil erkeğin cebinden çıkmaya başlamıştır. El emeğinin öldürücü rakibi sanayileşmenin çarklarına takılan ev hanımlığının evdeki varlık alanı, gittikçe daralmaya başlamıştır. Bu süreç, ev kadınlarını, her şeyin hızla değiştiği ve kolaylaştığı şartlardan pratik olarak kazançlı çıkarmışsa da, varlık gösterdiği ana alanda aynı zamanda yenilgiye uğramıştır. Kadının artık, her şeyin en iyisinin ev dışında var olabildiğini keşfetmiş olan aile bireylerine, kendi yaptıklarını beğendirmesi zorlaşmış; doğal olarak gelişen bu süreç “evdeki kadını” yeni bir statü arayışına sürüklemiştir. Bundan böyle kadın, uzmanı olduğu alanda faaliyet göstererek, yaptıklarını maddi bir değere dönüştürüp kendini başarılı olduğu alanda görünülür kılarak “iş kadını” kimliğine yöneltmiştir. Enerjisini tüketerek üreten modern insan profili çizen kadının bu durumu aile içindeki duruşunu derinden etkilemiş, erkek egemenliğini sağlamlaştıran eski düzenin taşlarını tümden yerinden oynatmıştır.
Yine okul ve ailedeki eğitiminde cinsiyet farkının gözetilmemesi, aile içinde kadın-erkek arasındaki keskin görev ayrımını ortadan kaldırmıştır. Bu sürecin çok hızlı olması, modern yaşayıp geleneksel düşünen bireyler için uyum problemlerine neden olmuştur. Ev içinde eşlerini annelerinin pozisyonunda görmek isteyen erkeklerle, aile içinde aynı eğitimi aldıkları kocalarıyla aynı duruşta olmayı isteyen kadınlar modern ailede çatışmanın nedenlerini oluşturmuştur. Yemek pişirmeyi bilmeyi, bu eşitliği bozan bir faaliyet olarak algılayıp, eskiden erkekler için saklama nedeni olan ev işlerinden anlamayı, kendilerinden uzak tutarak yeni imajlarıyla bütünleşmek istemiştirler. Aksi halde yeni nesil, ayak uyduramadığı eski durumları tümüyle reddedecek, -fizik, kimya, edebiyat-hepsi pekiyi olan genç kızlar, yemek pişirmeyi, çocuk bakımını, ev düzenini iyi bilen eşler bulmak durumunda kalacaklardır. Bu geçiş dönemi problemlerini genç kızlar, annelerinde devam edip kendilerinde bitirdikleri kalıpları reddederek, aşmayı düşünmüştürler.
Gelinen bu nokta, Modernizmin fıtratı göz ardı ederek yapılandığını göstermektedir. Genç kızlar bu sahada kendilerine yer açıp fark edilir olurken, görünülürlüğe indirgenemeyen değerlerle bütünleşmeyi de dikkate almak zorundadırlar. Tabiatlarındaki ulvi seciyeleri geliştirmek yerine, şartların dayatmalarıyla o değerlerin rağmına tavır almaları, kendi mutsuzluklarına neden olacağı gibi, insanlığın mutsuzluğuna da sebebiyet verecektir. Bu durum, genç kızların eğitiminde önemli bir fay hattıdır. Modern dünyanın kadının yapıp etmeleri kadar, ahlak, fazilet, şefkat, fedakârlık gibi hasletlerin yaşamasına ve yayılmasına ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Genç kızlarımızın bu alanda varlık gösterebilmeleri, kendi başarı çıtalarını yükselteceği gibi, insanlığı da yükseltecek bir hakikattir. Yapılan her şey bu değerlerle birlikte olduğunda bir anlam ifade edecektir.
Konular
- Her çocuk potansiyel bir dahidir
- Kurallara uymak ya da aşırı kuralcılık
- Tüm öğrencilerle nasıl ilgilenebilirim saçmalığı
- Otorite mi sindirme mücadelesi mi
- Sınıf dış hayatın kopyasıdır
- Suçlu sadece suçu işleyen değildir
- Çocuklar tüm gün zaten okulda
- Başarısız öğrenci yoktur, başarısız öğretmen vardır
- Zengin çocuğu şımarıktır felsefesi
- Öğretmende kemikleşen önyargı duygusu
- Öğretmenin ailevi sorunları okula yansır
- Öğretmen sürekli okuyup kendisini geliştirmeli
- Öğrenci veya veliyi suçlamak öğretmenin acziyetidir
- Sığ öğretmenler kendisini gösterir
- Öğretmen, öğrenci ve veli sorunları
- Öğretmen çözüm üretmeli seçenek sunmalı
- Sorunlu öğrenciler birbirinden uzaklaştırılmalı mı
- Öğretmen veli ile işbirliği yapmak zorunda
- Öğretmene rüşvet vermek caiz midir?
- Veliden kaçan öğretmen modeli
- Öğretmenin çocuklarının başarısı var mı
- Eşinin mesleği ve başarısı öğretmene de yansır
- Çocuğun yetenekleri keşfedilmeli
- Dahi çocuk nasıl keşfedilir
- Emekli öğretmenin özel okulda ders vermesi
- Psikolojik şiddet uygulayan öğretmenler
- Öğretmenin ağzından çıkan kelimeler
- Velilere eşit mesafede olmak zorunda
- Veliler ve öğretmenler için eğitim programları
- Aşk ve hayal kırıklığı