Çocuğun eğitiminde bazı püf noktalar

-Çocuk ailenin gülüdür. Çocuk aile bahçesinin ayrı bir rengi, ayrı bir ahengidir. Çocuğun gülümsemesi anneye saadet soluklatır. Neşeli, sevimli ve sıcak aile iklimlerinin zirvelerine tırmanmak çoluklu evlerde mümkündür.

-O halde "ilahi bir lütuf ve ikram" olan bu gönül zirvesine tırmanın, yerinizi alın.
-Çocuğunuz doğduğunda ona güzel bir isim koyun. İki cinse de konulan veya toplumda alay konusu olabilecek isimlerden kaçının. Bu isim mahşerde çağrılabileceği bir isim olsun.

-Çocuğunuzun sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunsun.

-Çocuğunuza yemek adabını gösterin. Oturma usulünü öğretin. Konuşma terbiyesi verin. Büyüklerine hürmet etmesini telkin edin. Ona verilmesi gerekli disiplini verin. Sünnet ettirin.

-Çocuklarınızı haramlardan, lüks ve israflardan koruyun. Çocuklarınızın yataklarını ayırma zamanı geldiğinde (on yaşında) kız erkek ayrı yatırın, mümkünse odalarıda ayrı olsun.

-Çocuklarınıza kabiliyet durumlarına ve özelliklerine göre uygun meslekler seçebilmesi hususunda yardımcı olun.

-Çocuklarınızın birer "oyun çocuğu" olduğunu unutmayın. Ve onların oyun vakitlerini iyi ayarlayın.

-En önemlisi çocuklarınıza mutlaka iyi arkadaş kazanımını sağlayın.

-Çocuklarınıza Vatan, Millet, Memleket sevgisi aşılayın.

-Çocuklarınıza karşı eşitlik ve adaletli harfiyen uygulayın, onlara güzel nümune (örnek) olun.

-Çocuklarınızı terbiye ederken annenin (yap) dediğine baba (yapma) dememeli. Tersine babanın olumlu hareketine anne olumsuzluk hareketi sergilememelidir.

-Çocuklarınızı aile mahremiyetlerine yönelik bilgilerden mahrum etmeyin. (Yaşlarına ve çağlarına göre sırasıyla anne üzerine düşeni baba da üzerine düşeni dikkate alarak) öğretmeli ve çocukların meşru ölçülerdeki bazı mahrem hususlara ait bilgilerden mahrum kalmaması temin edilmeli).

-Çocuğunuza "hizmet ve iyilik etme" anlayışını, güzel sözlü ve merhametli olmayı, hayır dua elde etmeyi, isyandan sakınmayı, sabırlı ve tahammüllü olabilmeyi, dostlarını kollamasını, zamanında öğretin ve bu mevzularda kafasını ve kalbini aydınlatın.

-Maddi durumunuz iyi ise Allah adına "akika (doğum) kurbanı" kesin. Evlenme çağına geldiklerinde onları evlendirin.

-Çocuklarınızı bazı zorluklara alıştırın. Onlara hayatın güçlüklerine karşı mukavemet duygusu aşılayın.

-Çocuklarınızı terbiye ederken ne sert ne de yumuşak, "orta halli" olun. Dolayısıyla çocuklarınız sizi hem sevebilsin hem sayabilsin, yani sizden çekinebilsin.

Çocuğun eğitiminde bazı püf noktalar yorumları

  • Image Description
    belgin
    19.06.2008

    gercekten cok begendım ellerınıze saglık benım 1 kızım 1 de oglum var bazen yasadıgım ama maddı ama manevı sıkıntılarımdan dolayı onlara bagırıyodum kızıyodum ama taakı bun yazılan muhtesem seylerı okuyana kadar bugun onlara hıc bagırmadım ve kızmadım cooooooooooooook tesekkurler ALLAH ım sızden razı olsun bundan sonra onları hıc kırmıycam ıyı calısmalar

  • Image Description
    Sezen Aksu
    19.06.2008

    Yaşanılan sıkıntılardan dolayı çocuklar cezalandırılmamalı. En zor şartlarda bile sevgi ve huzur ortamı oluşturulabilmeli ve çocukların anne ve babalar için birer emanet olduğu unutulmamalı. Çocuklarınıza hayırlı bir anne olmanızı ve çocuklarınızın da size hayırlı evlatlar olmasını dileriz.