Bebek Sağlığı

Gaz problemine doğal çözüm

Bebeklerin büyük sorunu olan gaz sancısı son buluyor. Gaz sancısından uykuya hasret kalan ebeveynler artık rahat uyuyabilecek.

Wind-salbe N içerdiği kimyon yağı sayesinde bebeklerde oluşan gaz problemine köklü ve kolay bir çözüm getiriyor. Tamamen doğal altyapıyla hazırlanmış formüllerden oluşan ve gaz sancısına neden olan bölgeye masajla yedirilen Wind-salbe N gaz sancısı nedeniyle uykusuz geceler geçiren anne ve babaların imdadına yetişecek.

Gaz sancısı nedir?

Bebeklerde görülen gaz sancısına kolik denir. Kolik; gelişimi normal olan sağlıklı bebeklerde, en az 3 hafta süren, haftada 3 günden ve günde 3 saatten fazla ağlamaların olduğu tablodur. Kolik, her 4 çocuktan 1’inde görülmektedir. Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı 2-3 haftalıkken başlar ve genellikle bebek 3 aylık olduğunda büyük ölçüde geçer. Bazı bebeklerde 8-9 aylık olana kadar kolik devam edebilir. Kolik nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, bebeğin sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olmasından, bebeklerin nefes alma ve beslenme koordinasyonu tam olmadığı için emme esnasında hava girişi olmasından kaynaklanabilir.

Bebekler için hazır değil, ev yapımı gıdalar

Sağlıklı olmasını istiyorsanız bebeğinizi, hazır mama veya pürelerle değil, evde hazırladığınız gıdalarla besleyin.

Illinois Üniversitesi'nde görevli gıda bilimi profesörü Susan Brewer, bebeklere katı gıdalara geçtiklerinde balık da yedirilmesini öneriyor. Geleneksel olarak bebeklere püre halinde sebze ve meyveler verildiğini ve daha sonra tahıllara ve hububatlara geçildiğini söyleyen Profesör Brewer, balık yemenin bebeğe sağlıklı bir beyin ve kalp gelişimi için değerli Omega-3 yağ asitlerini sağlayacağını belirtiyor.

Uzmanlar, hazır mamalar yerine evde yapılanların bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından daha yararlı olduğunu söylüyor. İşte bebeğiniz için evde hazırlayabileceğiniz gıdalara birkaç örnek:

Hamilelikte sadece bebeğe değil, anneliğe de hazırlık yapın

Bebek doğumda, dünyaya mucizevi bir adım atarken, kadın da artık bir anne olacaktır. Bunun farkında olmayan kadınlar doğuma kadar geçen bu hazırlanma sürecinde hep bebeklerine odaklanır. Doğum yapma gücünün açığa çıkmasına izin vermek için bütün anne adayları kendine ve içindeki anneye yatırım yapmalı.

Bir kadın hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren zihninde kurulu bir saat çalışmaya başlar. Gebeliğin verdiği heyecan yerini beklemeye bırakır. Hep bebeğin doğacağı ve ona sarılacağı anı hayal eder. Doğum artık hedeftir, saat çalışmaya başlamıştır. Doğuma kadar geçen sürenin, bebeğinin büyüyerek dışarıda yaşayacak gelişimi göstermesi için gerekli olduğunu bildiği halde, bir an önce bebeğinin doğmasını ister. Ama bu arada unuttuğu bir şey vardır: İçindeki annenin de kendini doğumuna hazırlaması gerekir. Bebek doğumda, dünyaya mucizevi bir adım atarken, kadın da artık bir anne olacaktır.

GDO'lu ürünler bebek mamalarında kullanılmayacak

GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklandı.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünler onay alınmadan piyasaya sürülemeyecek. GDO ve ürünlerinin genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretiminde, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklandı. Ayrıca gıdaların ilgili bakanlık tarafından belirlenen eşik değerin üzerinde; onaylanmış GDO içermesi halinde; etiketinde bileşen listesinin bulunması zorunlu olmayan gıdalar için "genetik yapısı değiştirilmiştir" veya "genetik yapısı değiştirilmiş GDO’dan üretilmiştir" ibaresi etiketin açıkça görülecek şekilde bulunması gerekecek.

Çevresel etkiler ana rahminde başlıyor

Bebek beklerken ve büyütürken ebeveynler tedirgin bir ruh haline girer: “Acaba bebeğimiz için doğru olanı yapıyor muyuz” denir sıklıkla. Artık anne ve babaların bebeğin karnını tok, altını kuru tutmaktan çok daha fazla görevleri var. Çünkü sebze ve meyvelerimizde, mobilyalarımızda, temizlik ürünlerimizde hatta bebeğimizin pişik sorunu için kullandığımız kremde bile zararlı kimyasallar, nanopartiküller, genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar var. 21’inci yüzyılda, çocuklarımızı büyütürken, ninelerimizin hiç bilmediği tehlikelerden kaçmak zorundayız.

Amerikalı Pediyatri Uzmanı Dr. Alan Greene’in Hayykitap’tan çıkan ‘Sağlıklı Bebek Yetiştirme Rehberi’ bu konudaki en büyük yardımcınız. Kitap, 2007’de ABD’de ‘En İyi Bebek Yetiştirme Kitabı’ ödülünü aldı.

Bebeğinizin yaşadığı ilk oda, armut biçimli ‘uterus’tur. Rahim ismiyle bildiğimiz bu güvenli odada bebeğin her ihtiyacı karşılanır. Yemeğini yer, gerekli besinleri, suyu, oksijeni, hormonları, vitaminleri, mineralleri alır. Hepimiz zamanında bu sıcak ve konforlu kesede sallanmış, beslenmiş ve kıvrılıp huzurla uyumuştuk.

Hastane enfeksiyonu bebekleri öldürüyor

Hastane enfeksiyonu nedeniyle 273 bebeğin öldüğü belirtilirken, ölüm oranı ise yüzde 4 olarak açıklandı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’ın soru önergesine verdiği yanıt, son iki yılda hastanelerin yenidoğan servisleri ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan 195 bin 114 hasta bebeğin 6 bin 831’inde hastane enfeksiyonu geliştiğini ortaya koydu. Bakan Akdağ, hastane enfeksiyonu nedeniyle 273 bebeğin öldüğünü belirtirken ölüm oranını ise yüzde 4 olarak açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’ın hastane enfeksiyonuna bağlı bebek ölümlerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. 2008 yılından bu yana geliştirdikleri ‘Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı (UHESA) üzerinden bin 86 hastanenin, hastane enfeksiyonuna bağlı yenidoğan ölümleri verilerine ulaştıklarını kaydeden Bakan Akdağ, şu bilgileri verdi:

Prematüre doğumda 10 hassas nokta

Normalde 40 hafta olarak kabul edilen anne karnındaki sürecin, 37 haftadan önce sonuçlanması, prematüre olarak tanımlanıyor. Dünyaya gelmesi sabırsızlıkla beklenen bebeklerin, zamanından önce doğumu pek çok sorunu beraberinde getiriyor.

Doğum, 37 haftadan ne kadar aşağı düşerse, bebeğin karşılaşacağı sorunlar o kadar artıyor. Bu durumu “Bebek yetişkin bir insanın küçülmüş hali değildir!” diyerek açıklayan uzmanlar, bebeklerin kendine özgü özellikleri olduğunu ve erken doğanların sağlığının mutlaka yenidoğan alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından izlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, Acıbadem Maslak Hastanesi’nin ‘Bebek Geliştirme Ünitesi’nde prematüre doğan veya başka hastalıklarla savaşan bebekleri hayata bağlamak için çalışıyor. Şarman, tıptaki gelişmeler ve hastaların psikolojileri doğrultusunda prematüre bebek bakımındaki 10 hassas noktayı anlattı:

Enfeksiyon bebekleri öldürüyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’ın soru önergesine verdiği yanıt, son iki yılda hastanelerin yenidoğan servisleri ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan 195 bin 114 hasta bebeğin 6 bin 831’inde hastane enfeksiyonu geliştiğini ortaya koydu.

Bakan Akdağ, hastane enfeksiyonu nedeniyle 273 bebeğin öldüğünü belirtirken, ölüm oranını ise yüzde 4 olarak açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’ın soru önergesine verdiği yanıt, son iki yılda hastanelerin yenidoğan servisleri ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan 195 bin 114 hasta bebeğin 6 bin 831’inde hastane enfeksiyonu geliştiğini ortaya koydu. Bakan Akdağ, hastane enfeksiyonu nedeniyle 273 bebeğin öldüğünü belirtirken ölüm oranını ise yüzde 4 olarak açıkladı.

Babalar bebeği anneden daha iyi sakinleştiriyor

Dr. Harvey Carp'in bebek sakinleştirme yöntemlerini sadece annelerin değil babaların da öğrenmesi gerekiyor. Çünkü babalar bebek üzerinde sihirli ve olumlu bir etki bırakıyor.

ABD'nin dünyaca ünlü çocuk hekimi Doç. Dr. Harvey Carp'ın tekniklerini kullanarak, sürekli ağlayan bebeği susturmak ve gece boyu sürecek rahat bir uyku uyumak mümkün... Bebek bakımında en iyi sistemin büyük annelerimizin yöntemi olduğunu savunan Dr. Carp; kitaplarında bahsettiği 'Mağara Adamı Teknikleri' ile çocuk yetiştirme ezberlerini bozuyor. Dr. Harvey Carp, aileleri rahatlatan 'büyük anne ve mağara adamı teknikleri' hakkındaki sorularımızı yanıtladı:

SABAHA KADAR CD
Bir erkek hekimin bebeği adeta bir büyükanne tavrıyla susturması şaşırtıcı bir durum olarak görülebilir. Bir kadın hekim bunu yapsaydı şaşırtıcı olmayabilirdi. Siz kendinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anneleri emzirmekten soğutan sorun

Meme ucunda oluşan çatlaklar bazen emziren annenin kabusu oluyor. Ağrının şiddeti, annenin emzirmekten kaçınmasına, bebeğin de anne sütünden mahrum kalmasına yol açabiliyor.

Emziren annelerde sıklıkla görülen meme ucu çatlakları ağrı ve sıkıntı veren bir durum. Meme başı çatlaklarına emzirmenin başlangıcında daha belirgin olmak üzere tüm emzirme süresince rastlanabiliyor. Çatlaklar meme başının çevresinde, meme başında enine çizgi halinde ya da areola denen meme etrafındaki renkli bölgede oluşabiliyor.

Meme ucu çatlaklarının daha çok bebeğin emme pozisyonundan kaynaklandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kenan Çalışkan, yeni doğum yapan annelerin yaklaşık yüzde 30’unun hatalı emzirme tekniklerini kullandıklarını, bunun da meme başı çatlakları ve yarıklarına yol açtığını söyledi.

Bebek mamalarında büyük şüphe!

Tüketici Örgütleri Federasyonu’nun (TÖF), bebek mamaları, bebek devam mamaları ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde GDO bulunup bulunmadığına yönelik araştırması talep ettiği bilgilere, bazı firmalar yanıt vermedi. Bu durum, “Bazı firmalar neleri saklıyor? Bu ürünleri tüketen bebekler tehlike altında mı?” sorularını akıllara getirdi. TÖF, tüketicilerin sorularını kamuoyu önünde tekrar sorarak, bu firmaları yanıt vermeye çağırdı.

TÖF Genel Başkanı Fuat Engin’in konuya ilişkin basın açıklamasını ilginize sunuyoruz.

Basına ve Kamuoyuna,

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içeren ürünler 1990 yılından başlayarak dünyada, 1998’den itibaren de ülkemizde sokuldu. GDO’lu ürünler yıllarca ülkemize yasal bir düzenleme olmadan girerek, doğumdan ölüme tüketiciler tarafından tüketildi ve tüketilmekte.

Sağlıklı bebek için 10 altın kural

Bebeğinizle yaşayacağınız ilk deneyimleri başarıyla atlatmak için pratik ipuçları

Şunun şurasında doğalı ne kadar oldu! Ama saçları uzadı bile... Biraz kesilmesi gerekiyor. Bunun gibi birçok alanda ilk deneyimi yaşayacak. Bunları başarıyla atlatması için pratik ipuçlarını öğrenmeye ne dersiniz?

Bir bebeği dünyaya getirmek, aynı zamanda peşi sıra gelen bir sürü deneyim demektir: Tüm bu deneyimlerin aslında bebeğinizin cesaretini kırdığını nereden bilebilirsiniz ki?

BAŞLAMA İŞARETİ:

Çocuklar, başlama işaretini ailelerinden alırlar. Eğer kaygılı bir kişiyseniz, çocuğunuzun kaygılı olması da olasıdır. Yeni durumlara bakış açınızı güvenli ve sakin bir şekille değiştirin.

15 soruda bebekleri anlama rehberi

Her annenin aklında çocuğunu büyütürken birçok soru işareti oluşur. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, çocuk bakımında artık halk efsanesine dönüşmüş bilgileri 15 soruda yanıtladı.

1) Emziren anne üşütürse bebeğe ne olur?
Anne üşütürse en fazla kendi karnı ağrır, zira soğukta bağırsak kasılma ve hareketleri hızlanır, bu da karın ağrısı olarak hissedilir. Ancak bunun süt yoluyla bebeğe geçmesi söz konusu değildir.

2) Anne gazlı içecek tüketirse, bebek etkilenir mi?
Hayır. Gazlı içecekler, sıkıştırılmış karbondioksit içeren sıvılardır. Bunlar içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır.

3) Bebeğin kakası neden yeşil olur?

Bebeklerin emerken çıkardığı sesin mahiyeti

Uluslararası sertifikalı emzirme danışmanı, 'Sütünüzü Nasıl Artırabilirsiniz?' adlı annelere verimli emzirme konusunda referans olan kitabın yazarı ABD'li Lisa Marasco, bebek emzirme konusunda önemli ipuçları veriyor.

Bebek sağlığıyla ilgili uzmanlara, ebelere ve hemşirelere de emzirmenin inceliklerini ve başarılı emzirmenin püf noktalarını anlatan Lisa Marasco, "Eğer bebek çok fazla cuk cuk sesi çıkartıyorsa bu iyi değil, bu bebeğin annesinin memesini iyi ememediğini gösteriyor. Ayrıca memelerin kocaman olması da annenin sütünün bol olduğunu göstermiyor" diyor.

Marasco, bazen bebeklerin damaklarındaki gizli yarıklardan ya da dil kökü bağlarından kaynaklanan sorunlarla memeyi iyi kavrayamadıklarını, bu durumun da çok fazla çıkartılan 'cuk cuk' sesleri arasında kaybolduğunu anlatıyor.

- Annenin gençlik döneminden itibaren obezite sorunu varsa, bu durum süt üretimini olumsuz etkiliyor.

Emziği bala şekere batırmayın

Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Küçükeşmen, emziklerin bal, pekmez ve şekere batırılması ile yere düştükten sonra bir erişkinin ağzında temizlenerek tekrar çocuğun ağzına verilmesinin, diş problemlerine yol açtığını söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Küçükeşmen, emziklerin bal, pekmez ve şekere batırılması ile yere düştükten sonra bir erişkinin ağzında temizlenerek tekrar çocuğun ağzına verilmesinin, diş problemlerine yol açtığını bildirdi.

Küçükeşmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annelerin bilinçsiz davranışlarının çocukların küçük yaşta diş problemleri yaşamasına neden olduğunu söyledi.

Bebeklere verilen emziklerin, kullanım aşamalarında yaşanan yanlışlıkların, ağız ve diş sağlığı açısından ileride büyük sorunlara neden olabileceğine dikkati çeken Küçükeşmen, ''Bal veya pekmeze batırılan ya da yere düştükten sonra erişkinin ağzında temizlenerek çocuğa verilen emzikler, çocukların küçük yaşta diş problemleri yaşamasına neden oluyor. Bu, çocuğun ağzında mikroorganizmaların oluşmasına sebep oluyor'' dedi.