Farz

Ne Nedir?

FARZ, SÜNNET, MÜSTEHAB, MÜBAH, HARAM VE MEKRUH

FARZ: Allah'ın bizlerden yapma mızı istediği şeylere denir. Namaz kılmak, oruç tutmak gibi...

SÜNNET: Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) yaptığı ve bizlerden de yapmamızı istediği iyi işlerdir. Dişleri temizlemek gibi...

MÜSTEHAB: İşlenmesi sevap olan, terk edilmesi günah
olmayan şeylerdir. İnsanlara gülümsemek gibi...

MÜBAH: Yapılmasında her hangi bir günah veya sevap olmayan şeylerdir. Gerektiği kadar uyumak gibi...

HARAM: Allah'ın bizlere yapmamızı yasak ettiği şeylerdir. Yalan söylemek gibi...

MEKRUH: Allah'ın bizlerden yapmamamızı istediği, fakat derecesinde olmayan yasaklardır. Gerekli sıklıkta banyo yapmayıp, kötü kokmak bibi...

MÜSLÜMAN, MÜ'MİN, HALİFE, SAHABE, ALİM

İslam dinini kabul eden kişi: MÜSLÜMAN

Allah'a ve Peygamber Efendimize inana kişi: MÜ'MİN

Eevlerinizi Mezarlıklara Benzetmeyiniz

"Siz evlerinizi Namazlarınızdan bazısını kılınız ve evlerinizi mezarlığa benzetmeyiniz."

Farz Namazları camilerde cemaatla kılmakla mükellefiz, onun için bu evlerde kılınacak Namazın, nafile Namaz olması gerekir demişler. Çünkü evlerde Namaz kılmak o evin nurlanmasına ve bereket hasıl olmasına sebeptir. Namaz kılınan evler gök ehline yıldızlar gibi parıl parıl parlar, parlaklık nispeti Namazların çok kılınmasına bağlıdır. Hangi evde Namaz kılınıyorsa,o evin nuru hepsinden çok daha ziyadedir. Hele gece Namazları kılınan Namazları evlerin nuruna, bereketine misal bile bulunmaz.

Namaz Kimlere Farzdır?

Namaz; Sevgili Peygamberimiz tarafından “Dinin direği” olarak tarif edilmiştir. Miraç’da farz kılınmış ve o gece, bütün müslümanların elli vakit sevabına denk olmak üzere her gün beş vakit Namaz kılmaları kesinlikle emredilmiştir. Namazın Miraç’da farz edilmesi sebebiyle Peygamberimiz: “Namaz, mü’minin miracıdır” buyurmuştur. Bu kutsal ibadetin farziyetini inkar, küfürdür. Akıl ve baliğ olan her müslüman mutlak surette Namaz kılacak. Böylece yüce Allah’a karşı kulluğunu ve O’nun emirlerine bağlılığını gösterecektir. Namazın terk edilmesi kalplerin kararmasına ve insanın küfre yaklaşmasına sebep olacağından çok tehlikelidir.

Bir İnsana Namazın farz olması için üç şartın bulunması gerekir:

1.) Müslüman olmak.
2.) Erginlik çağına gelmiş olmak.
3.) Akıllı olmak.

Günde beş vakit Namaz vardır. Bunlar: Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı Namazlarıdır. Hadisler;

Namazın Önemi

İnsanların ilk görevi, Allah'ın varlığına ve birliğine, Hz. Muhammed (s.a.v.) peygamberliğine inanmaktır. İmandan sonra farzların en önemlisi Namazdır. Namaz ruhu temizleyen, kalbi aydınlatan, insanı Allah'ın huzuruna yükselten bir ibadettir. Namaz, bize beden ve ruh temizliği kazandıran bir nurdur. Bu sayede müslüman günah kirlerinden Arınır ve cennete girmeye làyık temiz bir kul olur. Namaz kalblere Allah korkusunu yerleştirerek insanı günah işlemekten korur. Bu gerçek Kur'an-ı Kerim'de şöyle bildirilmektedir:

"Sana vahyolunan kitabı oku,Namazı dosdoğru kıl. Gerçekten Namaz, hayasızlıktan ve fenalıktan alıkoyar."

Namazın doğru kılan bir kimse günah işlemekten kurtulur. İmanını kuvvetlendirir. Allah'ın rızasını kazanır. Cennetin aydınlık yolu kendisine açılır. Müslüman Namaz kılmakla mükellef olduğu gibi, çocuklarına da Namazı öğretmek zorundadır. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

"Çocuklarınıza yedi yaşına gelince Namaz kılmasını emredin."

Namaz

Namaz, İslamın beş şartından biridir. "İman" dan hemen sonra ikinci sırada yer alır. Kur'an-ı Kerim'de ve hadis-i şeriflerde daima, imanla birlikte zikredilmiştir. Namaz Dinin direğidir. Kalbin nuru, müminin miracıdır.(Mümin Namazda ruhen yücelip yükselir). Namaz, manevi kirleri temizleyen bir su gibidir. Mümin onunla günde beş defa temizlenir ve ferahlanır. Namaz, Müslüman, akıllı, ergenlik çağına gelmiş (bàliğ) her erkek ve kadına farzdır. Allah'ın emridir. Cenàb-ı Hak,Kur'an-ı Keriminde "Namaz kıl" emrini vermiş, Peygamberimiz de Namazı en ince teferratuatına kadar anlatmıştır. Mezhep imamları ve büyük Din alimleri de, Peygamberimizden duyulanları ve görülenleri derleyip toparlamışlar ve bizlere kadar ulaştırmışlar.

İbadet

Soru 1 : Allah (c.c.)’ın emir ve yasakları karşısında sorumlu olan, akıllı ve bülüğ çağına eren müslümana ne denir?

Cevap : Mükellef denir.

Soru 2 : Mükellef olan insanın bilmesi gereken fiiller sekiz tanedir. Mükellef olan kimse bu sekiz fiili, ameli yerine getirmek mecburiyetindedir. Efal-i Mükellefin de denilen bu sekiz kısım amel ve işler nelerdir?

Cevap : a- Farz, b- Vacip, c- Sünnet, d- Müstehap, e- Mübah, f- Haram, g- Mekruh, h- Müfsit.

Soru 3 : Kendisinde şüphe olmayan kati bir delille sabit olan, Allah (c.c.)’ın işlenmesini kesin olarak emrettiği hükümlere ne ad verilir? bir kaç örnek veriniz.

Cevap : Farz denir. (Beş vakit namaz, Zekat, Oruç, Hac vb.)

Soru 4 : Farzları terk haramdır, inkar etmek küfürdür. Farzlar iki çeşittir. Farzı ayın ve farzı kifaye. Bu her iki farzı tarif edip misallendiriniz.

Cevap : a- Farzı Ayın: Mükelleflerden her birinin yapması gereken farzlardır. (Oruç, Hac, vb.)
b- Farzı Kifaye:Mükelleflerden bazılarının yapmasıyla diğerlerinde sorumluluk kalkan farzdır. (Cenaze namazı kılmak, Hafız olmak vb.)